Debatt om skenande försäkringspremier och avancerad hästsjukvård

Är det riskkapitalbolagen, hästägarna eller försäkringsbolagen som driver upp kostnaderna för hästsjukvård? Och – framför allt – hur kan vi gemensamt arbeta för en sundare framtid? Det är några frågeställningar som kommer att diskuteras under Hästföretagarforum den 22 februari i Göteborg. På scenen finns fyra representanter från Agria, Mälaren Hästklinik och Evidensia.

Sedan en tid tillbaka pågår en debatt i bland annat sociala medier om skenande försäkringspremier och avancerad hästsjukvård. Lägren är delade. Vissa menar att så länge försäkringsbolagen fortsätter att betala, så höjer klinikerna priserna. Andra menar att prissättningen är olika beroende på vem som äger kliniken, privata aktörer eller riskkapitalbolag.
Klinikerna menar å sin sida att de idag arbetar med betydligt mer avancerad och kostsam utrustning och specialistkompetenser än tidigare. Något som efterfrågas av hästägarna och som innebär att fler hästar kan behandlas och komma tillbaka till fullt arbete igen.
Samtidigt visar en färsk undersökning att 22 procent av dem som väljer att inte försäkra sina hästar, inte alls anlitar veterinär när hästen blir allvarligt sjuk.

– Det kommer att bli en intressant diskussion där jag hoppas att publiken tar en aktiv del. Det här är ett unikt tillfälle för alla inblandade att konstruktivt diskutera en fråga som berör alla hästägare, oavsett disciplin eller näringsgren, säger Marie Lundmark, projektledare för Hästföretagarforum.

Diskussionen inleds med en presentation av Pekka Olson, veterinär och ansvarig för Agria Djurförsäkringars strategier. Pekka har arbetat hos Agria i närmare 20 år och på nära håll upplevt förändringarna i hästägarnas sätt att behandla hästar, men också djursjukvårdens utveckling. Under forumet presenterar han statistik och den nyligen genomförda undersökningen om hur hästägare som väljer att inte försäkra sina hästar, resonerar.
Därefter berättar Axel Wallman, veterinär och delägare i Mälaren Hästklinik, om deras verksamhet och utveckling. Sist ut på talarlistan är Karolina Dahlkvist, ansvarig för affärsområde Häst hos Evidensia som får sällskap av veterinär Flemming Winberg på podiet.
Därefter tar diskussionen vid.