Mastersarbete resulterade i smart dosa som korrigerar ryttaren

Många ryttare tittar ner när de rider och behöver ständigt påminnas för att bryta det invanda mönstret. Annika Ridington funderade över hur den processen kunde snabbas upp. Lösningen är HeadQ, en liten dosa som fästs på hjälmens hakband och som durrar till varje gång ryttaren tittar ner. Produkten lanseras under EuroHorse och under Hästföretagarforum får vi veta mer om innovationsresan och planerna framåt.

RideQAnnika Ridington föder upp islandshästar utanför Göteborg och har tillbringat mycket tid i sadeln sedan 1982. Trots bra instruktörer upplevde hon att det var svårt att utveckla sitsen och ändra på invanda beteenden. När hon skulle göra sin master i interaktionsdesign på Chalmers var inriktningen därför given – ett hjälpmedel som korrigerar sitsen. Nu, fem år senare med åtskilliga tester i bagaget, enkäter och tre betaversioner är produkten klar och lanseras under EuroHorse.

– Redan den första prototypen fick bra respons av testpersonerna. Det har sporrat till fortsatt utveckling. Tack vare ekonomiskt stöd från Vinnova och EU har vi kunnat utveckla och fortsätta testa produkten i USA, England, Tyskland och Sverige. Och nu är den färdig att lansera! säger en stolt Annika Ridington.

Men det har inte varit någon spikrak väg. Den första prototypen är omgjord tre gånger för att skapa den optimala algoritmen och ge signalen på exakt rätt punkt så att kroppen rättar sig automatiskt.

– Vi har lärt oss massor av att utveckla produkten och har ytterligare ett par produkter på gång, säger Annika Ridington som numera driver företaget RideQ tillsammans med Elisabeth Carlund.

Under Hästföretagarforum berättar Annika och Elisabeth mer om sin innovationsresa och delar med sig av goda råd till andra som bär på en idé.