Så har Corona-pandemin påverkat hästnäringen – men hur påverkar den på sikt?

Tvärtemot många andra branscher, har hästföretagarna klarat effekterna av Corona-pandemin bra. Allt fler har köpt häst, fler har åkt till veterinären och fler har börjat rida på ridskola. Men vad innebär det på sikt? Agria har gjort en djupdykning i statistik och analyser och bjuder in både till ett faktaspäckat seminarium och diskussioner under seminariedagen Hästföretagarforum den 1 april.

I takt med att allt fler köpt häst under 2020 har också hästpriserna stigit i höjden. En häst som för bara några år sedan såldes för 150 000 kr kostar idag närmare det dubbla.

– Antalet hästar som försäkrades in under förra året ökade rejält, samtidigt som antalet veterinärbesök också ökade, säger Mikael Theorén, affärsområdeschef Häst och Lantbruk hos Agria Djurförsäkring.

En del av statistiken kan förstås förklaras med att fler hästar innebär fler veterinärbesök, men ökningen är större än så. Vad beror det på?

– Kanske är det så att hästägarna har mer tid att rida och träna i och med att man är hemma mer? Tiden för hästen att återhämta sig mellan tuffare pass kanske reduceras? Kanske är det så att många köpt häst innan man skaffat den kunskap man behöver för att hålla häst? Vi vet inte, men ser fram emot att ha en dialog under Hästföretagarforum, säger Mikael Theorén.

Det finns också indikationer om att många hästköp går snabbt. Ibland hinns varken veterinärbesiktning eller en andra provridning med. Det gäller att agera direkt om priset är fördelaktigt. Det kan innebära att man köper en häst som man med längre betänketid hade valt bort.

– Vad kommer det här att innebära i framtiden? Är priserna här för att stanna? Kommer vi att se ännu fler hästar hos veterinären? Det ska bli intressant att höra hästföretagarnas tankar och lösningar, säger Mikael Theorén.

Samtidigt ökar efterfrågan att rida på ridskola. Många ridskolor vittnar om expansionsplaner, men den stora knäckfrågan även för dem, är att hitta lämpliga hästar. Vad kommer det att innebära på sikt för hästnäringen i Sverige?

Missa inte seminariet och diskussionerna under Hästföretagarforum som kanske blir årets största framtidsspaning för hästföretagare.