Bankens bästa tips – så resonerar vi vid investeringar

Ett ridhus, en lösdrift, utvecklingskapital för att ta fram en ny uppfinning, nya hästar, en gödselplatta, några uteboxar, ny utrustning… Anledningarna till investeringar i hästföretag är många. Men frågan är hur banken resonerar? Vad krävs för att få låna pengar och vad händer om tiderna blir tuffare? Det, och mycket annat får vi reda på av Länsförsäkringar Bank under Hästföretagarforum.

Det är kapitalkrävande med hästverksamheter, oavsett om det handlar om att köpa en fastighet och bygga upp en helt ny verksamhet, eller om den befintliga verksamheten ska utvecklas.
Många hästföretagare tar inte ut full lön, vilket gör att banken är skeptisk till att låna ut pengar. Dessutom kan det vara svårt att värdera verksamheten. Hur ska man då lyckas övertyga banken och få en bra relation över tid?

– Vi utgår från helhetsbilden och tittar på affärsplanen och bärkraften i den. På så sätt skiljer sig inte hästföretagaren från andra företag som vi har som kunder. Det som gör det lite svårare är att till exempel en maskin i tillverkningsindustrin har ett ganska fast marknadsvärde, medan en hästs värde kan variera hur mycket som helst! Säger Håkan Carlsson, rådgivare hos Länsförsäkringar Bank, som träffar hästföretagare varje vecka.

Det är med andra ord upplagt för en intressant föreläsning med mängder av tips och goda råd för utveckling av hästföretag. Dessutom finns Håkan Carlsson och Sonny Söderberg från Länsförsäkringar på plats under forumet med en monter och diskuterar gärna specifika frågor med deltagarna.