Kärleken till hästen byggde lönsamt företag

I år firar Torstensons, som framförallt säljer hästtransporter och hästlastbilar, 25 år. Det har varit en brokig, men ändå spikrak resa från 40 sålda Värmlandsvagnar 1992 till dagens nyförsäljning av 250 trailers, 75 tvåhästarslastbilar, några stora lastbilar och en omsättning en bra bit över 80 miljoner kronor. Under Hästföretagarforum i Göteborg berättar de om sin företagarresa, från extraknäck till 10 anställda och expansionsplaner.

För 25 år sedan såg hästnäringen helt annorlunda ut än idag. Både hästar och ryttare hade betydligt mindre och mer sparsmakad utrustning än idag.

– Om man överhuvudtaget hade en trailer, var den enkelaxlad och man köpte gärna begagnat. Idag säljer vi bara boggievagnar och tvåhästarslastbilarna ökar enormt varje år, säger Ola Torstenson, som startade företaget för 25 år sedan som nyutexaminerad nationalekonom.
Att starta företag vid köksbordet i djup lågkonjunktur, med en ränta på 500 procent, blev till en styrka för bolaget.

– Allt blev hela tiden lättare! Samtidigt innebar det att vi från början skaffade en bra beredskap för att det värsta kan hända. Det var till stor hjälp 2008 när lågkonjunkturen slog till igen och valutan slog en frivolt. Då spelade våra goda relationer med leverantörer och kunder en avgörande roll, säger Ola Torstenson.
Det är också en stor del av framgångsreceptet – de goda, långsiktiga kundrelationerna och en kontinuerlig marknadsföring.

– Vi analyserar alltid en tappad affär ingående för att bli bättre. Ibland innebär det att vi kommer på en ny idé, som utvecklas till ett helt koncept. Så föddes till exempel Renteo, som idag är ett koncept som används i hela Europa. Det innebär att vi hanterar våra kunders uthyrning av lastbilar och trailers, säger Ola Torstenson.
En annan del av verksamheten är serviceverkstaden, som garanterar att alla fordon som lämnar gården är i gott skick och utrustade så som kunderna vill. Många kunder väljer dessutom att låta Torstensons göra service på sina bilar och trailers, vilket ytterligare fördjupar kundrelationen.
SEn del av framgångsreceptet är att samtliga anställda i företaget har stor erfarenhet av hästar. Ola har själv tävlat svår hoppning. Idag står sonen Joel för tävlingsverksamheten medan frun Jennie ansvarar för rehabiliteringsverksamheten som växer mer och mer på gården utanför Västerås.
Det är med andra ord upplagt för ett intressant seminarium under Hästföretagarforum den 22 februari 2017 i Göteborg.