Så undviker du hästrelaterade olyckor

Varje år rapporteras ca 13 000 olyckor i samband med hästar. Majoriteten av olyckorna sker i samband med hanteringen av hästar. Under Hästföretagarforum den 22 februari berättar Lina Wiborg från Länsförsäkringar Hälsa om statistiken och ger råd om hur skadorna enkelt kan förebyggas.

Säg hästrelaterade olyckor och de flesta får en bild av någon som faller av en häst och bryter något ben. Men riktigt så ser inte verkligheten ut. Just avramlingar hamnar inte på förstaplatsen av rapporterade hästrelaterade olyckor till Länsförsäkringar. Det handlar istället om trampskador och skador som inträffar när hästar leds in och ut till hagen eller görs iordning inför ett arbetspass.
Tvärtemot vad många kanske tror, är det inte heller barn på ridskola som är värst drabbade. Istället dominerar hästägare som hanterar sina egna hästar.

– Tyvärr orsakar den här typen av olyckor ofta lika långa rehabiliteringstider som en rejäl vurpa med hästen. Samtidigt är olyckorna väldigt lätta att förebygga med enkla rutiner, säger Lina Wiborg.