Vem tar över ditt företag om din partner dör?

Handen på hjärtat, vet du hur din framtid ser ut om din partner dör, eller om ni separerar? Risken finns att du varken har rätt till gård, företag eller hästar. Under Hästföretagarforum i Göteborg den 22 februari går juristen George Jansizian igenom de vanligaste familjejuridiska fällorna som kan få konsekvenser för din verksamhet.

Kanske träffas ni unga. Du flyttar in på hans släktgård, börjar med hästverksamhet i mindre skala. Så småningom byggs fler boxar, en lösdrift och ja – äntligen ett ridhus. Barnen kommer. Du tar ut minimal lön från företaget och väljer att investera för utveckling istället. Men så en dag tar allt slut och det visar sig att du går helt lottlös ur bodelningen.

– Tyvärr är det här ett ganska vanligt scenario. Det borde vara lika självklart att upprätta testamenten och juridiska dokument som att ha en hemförsäkring, säger George Jansizian, jurist hos LRF Konsult.

Familjejuridik är viktigt för alla, men särskilt för dem som driver företag. För vem äger egentligen företaget, och vem ärver dig och din partner? Om din partner har barn sedan tidigare har de rätt att få ut sitt arv direkt, vilket innebär att du får köpa ut dem från både gård, hästar och företag, för att ta ett exempel.

– Det är enkelt att ta hjälp av en jurist och tillsammans upprätta avtal och testamenten som är anpassade just efter den unika situationen, säger George Jansizian.

Under Hästföretagarforum i Göteborg den 22 februari kommer han att ge en rad träffsäkra exempel och goda råd.