Från idé till lansering – Videquus berättar om sin resa

Orvars fru spenderade – som han tyckte – för mycket tid i stallet. Lösningen blev en kamera med bildintelligens i hästens box, som registrerar och larmar vid avvikelser, samt skickar rapporter varje dag. Under Hästföretagarforum får deltagarna höra om Videquus spännande resan från idé 2015 till utveckling, finansiering och lansering 2018.

Vem bär inte på en idé, men stannar vid tanken eftersom det verkar för svårt, kostsamt och omständligt att realisera den? Det gjorde inte entreprenören Orvar Ottestedt, som snabbt insåg att den egeninstallerade kameran i hustruns stall var värdefull för frun och borde vara det även för andra. Inom industrin är bildintelligens ganska vanligt, varför inte använda det i stallet? Sagt och gjort, utvecklare och fler hästkunniga personer kopplades in, testanläggningar riggades och snart hade idén vuxit till något som behövde mer tid, pengar och kompetens än det hobbyprojekt det var.

– Teamet byggdes ut och i slutet av 2016 anställdes jag med uppgift att paketera erbjudandet, dra in kapital och sätta produkten på marknaden. Sedan dess har vi fått in pengar från Skaraborg Invest, Almi Invest och Palle Stenberg, samt vunnit Västsvenska Handelskammarens Draknäste. Kapitalet gör att vi kunnat utveckla produkten, anställa fler och förbereda lanseringen, som sker under Hästföretagarforum och Gothenburg Horse Show, berättar Linus Jernbom, VD för Videquus.

Produkten har testats och utvärderats av flera namnkunniga ryttare, samt på Flyinge. Affärsplaner har slipats, och en tydlig men annorlunda lanseringsstrategi är framtagen som inleds med att 100 enheter släpps på marknaden. Flera av de svenska hästarna under Gothenburg Horse Show, kommer att övervakas av Videquus. Senare under året konkretiseras planerna med att lansera produkten utanför Sveriges gränser.
Under Hästföretagarforum får vi veta hur det ska gå till, men framför allt arbetet bakom och hur resan från frustrerad make till världslansering har sett ut. Vi får också tips på hur man vinner investerarnas förtroende, hur ett effektivt team byggs upp under en utvecklingsfas när de ekonomiska resurserna är begränsade, samt hur produkten har paketerats för att skapa långsiktig lönsamhet, och samtidigt prisvärd för slutkunden.