Så bröts marken för hästunderstödd terapi i Sverige

Lis-Lott Andersson var pionjär när hon 1991 startade sin ridskola med inriktning mot funktionshindrade. Idag är verksamheten på Humlamaden helt inriktad på rehabilitering, behandling och rekreation till skolor, vård, företag och privatpersoner. Under Hästföretagarforum berättar Lis-Lott om sin företagarresa som både är kantad av tuffa upphandlingar och solskenshistorier.

Humlamaden ligger vackert inbäddad i en glänta utanför Veberöd i Lunds kommun. Här finns ett lugn som smittar av sig på både djur och patienter som kommer hit för behandling. Men det tog tid innan vården insåg vilken läkande kraft som natur och djur har.
– När jag började var det ingen som hade hört talas om djur som terapi. Jag fick söka kunskap utomlands, mest i Tyskland. Nu har allt fler landsting fått upp ögonen för den här typen av behandlingar, men Sverige ligger långt efter stora delar av Europa, menar Lis-Lott Andersson.

Hon är själv specialistsjuksköterska och jobbade många år inom psykiatrin och som distriktsköterska innan hon tog steget och startade ponnyridskolan som utvecklades till en ren behandlingsverksamhet.

Humlamaden Rehab har haft avtal med Region Skåne och nu kommer deltagare via Arbetsförmedlingen. Hit kommer också barn med autism, tack vare medel från Skolverket, men också personer med ätstörningar, neuropsykiatriska diagnoser eller klassiska utmattningssyndrom med ångest och depression. I verksamheten används ponnyer och hästar av olika storlekar, samt terapihundar.
– Både hästarna och hundarna är välutbildade och stabila i mötet med patienterna. Behandlingen handlar inte om att rida, utan om att med hjälp av djuren och naturen i en terapeutisk miljö komma i läkning, under ledning av erfaren personal, förklarar Lis-Lott.

Genom åren har Humlamaden Rehab deltagit i flera forskningsprojekt, vilket bidragit till att skapa förståelse för behandlingsformen. Men det har inte varit någon dans på rosor – en förlorad upphandling innebär direkt att hästar måste säljas för att få ekonomin att gå ihop.
Under Hästföretagarforum den 21 februari berättar Lis-Lott om sin verksamhet och hur den utvecklats genom åren. Men också hur hon ser på framtiden för behandlingsformen.