Så skapade Hallsta RK och Hallstahammars kommun en tiptopanläggning

Hallsta RK var i skriande behov av en ny anläggning. Tillsammans med kommunen genomförde de ett gediget arbete under tre år innan den nya anläggningen äntligen stod klar i oktober 2017. Under Hästföretagarforum den 21 februari berättar ridskolechefen Malin Johansson och kommunchefen Carin Becker-Åström om hur man arbetat tillsammans, hur resan sett ut, hur resultatet blev och om framtidsplanerna.

Hallsta RK har sedan starten 1993 huserat i ett före detta bussgarage i utkanten av ett industriområde i anslutning till Hallstahammars tätort. Anläggningen har fungerat, men haft en hel del brister. Bland annat har omklädningsrum, duschar och kontor varit undermåliga och anläggningen har haft dispens för spiltor.

– Frågan var om vi skulle bygga en helt ny anläggning någon annanstans, eller fräscha upp den befintliga anläggningen? Vi vände och vred på alla möjligheter tillsammans med kommunen för att hitta det bästa alternativet både utifrån verksamheten, framtidsvisioner och ekonomi, säger Malin Johansson, ridskolechef hos Hallsta RK.

Till slut beslutade man sig för att bygga en ny anläggning intill den gamla. På så sätt kan klubben dra nytta av de gamla lokalerna och marken, men har numera en av landets mest moderna ridanläggningar med nytt ridhus, nya stallar, utebanor, fina omklädningsrum och kafeteria. Prislappen hamnade på smått imponerande 35 miljoner kronor, vilket är närmare 100 miljoner lägre än andra liknande anläggningar i landet.

– Under Hästföretagarforum berättar vi hur vi jobbat tillsammans med kommunen för att lyckas med det, men också om de olika frågeställningarna som kommit under resans gång. För det har inte varit en rak väg framåt! säger Malin Johansson.