Sadelkammaren är stallets största risk

Vattenskador kan få stora konsekvenser för både verksamhet och plånbok, men är tack och lov ovanliga i stallen. Den största risken i dagens stall är sadelkammaren. Det, och hur man bäst förebygger bränder, stöld och vattenskador delar Mikael Holmgren från Länsförsäkringar Halland med sig av under Hästföretagarforum den 21 februari i Göteborg.

Antalet sadelstölder har ökat dramatiskt de senaste åren och slår hårt mot hästföretagare. Det tar tid att köpa in passande sadlar till en större verksamhet, vilket i praktiken ofta innebär minskade intäkter under en period.

– Det finns några enkla sätt att skydda sig på, som jag kommer att gå igenom. Över lag är sadelkammaren ofta stallets svagaste punkt både när det gäller stölder och bränder, säger Mikael Holmgren, ansvarig för skadeförebyggande åtgärder inom Länsförsäkringar Halland.

Dagens sadelkammare är inte längre bara en förvaringsplats för sadlar och övrig hästutrustning, utan har utvecklats till fikarum där man laddar mobilen och har tillgång till vattenkokare och mikrovågsugn. Det få vet är att sadelkammaren i så fall behöver vara en egen brandcell.

– Jag kommer också att prata om belysning, el-aggregat och vilka elinstallationer man får göra själv och inte, samt hur man förebygger stöld av fyrhjulingar och åkgräsklippare, samt tips om garagering, säger Mikael Holmgren.

Det fullmatade seminariet ges direkt efter lunch under Hästföretagarforum den 21 februari.