Trendkänslighet hemligheten bakom lönsamma Eklunda Stuteri

Från Flyingestation och naturlig betäckning till hela Europa som arbetsfält. Så har verksamheten på Eklunda stuteri förändrats de senaste 30 åren. Lena Zeiloth tar Hästföretagarforums deltagare med på en intressant företagarresa där långsiktighet och trendkänslighet skapat framgångarna som gör att hela familjen numera lever gott på verksamheten.

Lena CartierVerksamheten startades så som många hästföretag startas än idag – ett genuint hästintresse parat med en talang att köpa in och vidareutveckla hästar, som sedan säljs med vinst. Det, och ett avelsintresse la grunden för Eklunda stuteri.

– Från början jobbade jag på Flyingestation och snart hade vi första hingsten hemma på Eklunda för naturlig betäckning. Det stora uppsvinget kom med transport seminen. Vi var bland de första med att skicka färsk semin och ganska snart fick vi även Rolf-Görans hingstar Magini, Cockpit med flera på station. Det var rätt unikt med tävlande hingstar på den tiden, och vi var lite pionjärer på semin då för 25 år sedan, minns Lena Zeiloth.

Idag ser verksamheten helt annorlunda ut – ca 400 ston servas varje år av Eklunda utanför Örebro. Några hingstar finns på gården, men framför allt handlar det om transportsemin och fryst sperma från världens bästa hingstar.

– Vi samarbetar med Nijhof, van Heffnick och Stutteri Ask sedan drygt 20 år tillbaka och samäger också en del hästar med dem. Sport och avel går hand i hand. Det gäller att vara uppdaterad och se så mycket häst som möjligt för att ligga i framkant. Våra kunder finns framför allt i Sverige, men de influeras av intryck från hela världen och förväntar sig att vi är insatta, säger Lena Zeiloth som varje år besöker såväl premieringar som större mästerskap utomlands.

Idag spelar valfrihet och information stor roll – på gott och ont. Det är också mer pengar inblandade och stoägarna har en annan relation till sin före detta tävlingshäst än vad gamla tidens uppfödare hade till sina avelsston.

– Hela hästnäringen har tagit ett jättesprång framåt på alla fronter, såväl utrustning som avel. Det är en enorm industri idag, vilket ritat om företagarkartan fullständigt. Vi försöker leva där kunderna är, hänga med i svängarna och vara steget före. Det är roligt, men ställer också höga krav, säger Lena Zeiloth.

Under Hästföretagarforum den 21 februari berättar hon om Eklundas företagarresa, och avslöjar också varför hon helst skulle vilja fortsätta att vara hästföretagare i 50 år till.