Hästföretagarforum 10 år

Torsdagen den 4 april arrangeras Hästföretagarforum för 10:e gången. Det blir ett fullmatat program med allt från trender och strategier till spännande affärsidéer, juridik och intressanta tillbakablickar. Bland talarna finns bland andra Lisen Bratt-Fredricson, Mats Norberg, Jennifer Carlegrim, Erica Lickhammer, C-G Leissner, Maucca Kärki och många fler. Dagen avslutas med Årets Hästföretagare, jubileumsmingel och bubbel.

Hästföretagarforum är seminariedagen för och med företagare i hästnäringen som arrangeras varje år i samband med Gothenburg Horse Show och EuroHorse på Gothia hotel i Göteborg.

– I årets jubileumsprogram varvar vi seminarier med favoriter från tidigare år med nya ansikten, samtliga med ett tydligt fokus på trender inför framtiden, säger Marie Lundmark, projektledare för Hästföretagarforum.

För mycket har hänt under de tio år som gått; hästföretagen har samlats och blivit en näring med företagare, innovationer har gjort entré och fokus på lönsamhet har stärkts. Därmed har suget efter kunskap om företagande också ökat och affärsidéerna har breddats. Faktum är att näringen med LRF Häst i spetsen tagit fram en företagarstrategi. Vi får veta vad den innebär och framför allt vad som händer nu. En som är en fena på att skapa lyckade affärer och nyligen utnämndes till ridsportens mäktigaste av Tidningen Ridsport tack vare sitt affärssinne är Lisen Bratt Fredricson. Vi träffar henne i en intervju i Heta stolen.
En annan tjej som slagit världen med häpnad är Erica Lickhammer, som lyckats etablera en så framgångsrik verksamhet i världens kanske tuffaste konkurrens i Holland, att hon utnämnts till Årets Hästföretagare där. Vi får ta del av hennes företagarresa och lärdomar på vägen.
Halta och sjuka hästar kostar pengar, men innebär också ett rejält inkomstbortfall för många hästföretagare. Agria har gjort en djupdykning i ämnet och levererar fakta. Det gör även Jordbruksverket, som berättar vad de nya hästföreskrifterna innebär i praktiken.

Det pratas om att ridskolorna behöver andra hästar än de som uppfödarna levererar. Jennifer Carlegrim berättar om hur en ridskola har avlat fram sina egna ridskolehästar under många år. Kanske är det en kommande trend? Just trender och framtidsspaningar kommer både Mats Norgren från LRF Konsult och Maucca Kärki att leverera från svenskt respektive utländskt perspektiv. För det är trenderna som föder de nya affärsidéerna och påverkar de befintliga. På forumet får du både inspiration och koll på framtiden.

Två spännande innovationer – RideQ och RideSum presenteras, liksom två för hästnäringen intressanta affärsidéer– ett franchisekoncept, samt möjligheten att vara ”pappersuppfödare” till hundra procent. Det senare är möjligt tack vare att Långeruds gård la om sin ungnötsuppfödning till hästverksamhet för bara fem år sedan. En lönsam affär, har det visat sig.

Forumet avslutas med att Årets Hästföretagare utses av Hästföretagarcentrum. Därefter avrundas forumet med en paneldiskussion – var står vi om 10 år? – innan det är dags att fira med mingel och bubbel.

Som vanligt ingår frukostfralla, lunch, fika och mingelbubbel i seminariedagen den 4 april, som är öppen för alla som är intresserade av företagarfrågor i hästnäringen.