Morgondagens stjärnor blev en lysande affärsidé

Allt fler vill föda upp travhästar, men saknar faciliteterna. Det insåg Madelen och Torbjörn Ohlzon, som sedan 2013 driver en lönsam hästverksamhet i Värmland där de tar hand om hela kedjan från seminering till fölning, inackordering av föl, förberedelse för auktion och försäljning. På ägarlistan finns traventusiaster från hela Europa, liksom svenska finans- och sportprofiler. Under Hästföretagarforum den 4 april berättar Madelene och Torbjörn om sin verksamhet.

LangerudsgardHästarna har alltid funnits med i bilden, men det var först 2013 som de blev ett levebröd på riktigt när ungnötsgården i Töreboda såldes och Långeruds gård ett par mil söder om Kristinehamn, inköptes. Här fanns 40 boxar, ett ridhus, bra mark och övriga förutsättningar för att driva en kvalitetsverksamhet. Sedan dess har gården utvecklats och idag vilar verksamheten på två ben; dels uppfödning och förberedelser av åringar till auktion, dels avel. På gården finns 34 åringar och 25 fölston.

– De flesta av våra hästägare har inte så mycket praktisk hästkunskap, men alla har ett genuint intresse för hästar och uppfödning. De flesta hästägarna har varit med oss i många år, vilket skapar ett ömsesidigt förtroende, säger Madelene Ohlzon.

Verksamheten på Långeruds gård är inte unik – liknande anläggningar finns runt om i Europa och USA, men i Sverige är de än så länge ovanliga.

– Vi gjorde noggranna kalkyler innan vi investerade i gården och startade upp. Vi frågade oss hur mycket vi behövde få in för att klara oss och satte en deadline; om det inte går med vinst inom tre år, får vi gå tillbaka till nötuppfödningen. Men det har gått bra från start, säger Madelene Ohlzon.

Den största delen av verksamheten handlar om att förbereda åringarna för auktioner på våren. Förberedelserna handlar inte om inkörning, utan om ren hantering – att leda åringarna, kratsa hovar, borsta, lära dem stå uppställda, filma och fotografera för försäljning. Samtliga åringar står på box och leds in och ut från hagarna.
Efter hand har åringarna fått sällskap av fölston och 2017 stod en helt ny fölavdelning klar med 9 boxar.

–Det är bra att ha ytterligare ett ben att stå på. Idag har vi 25 fölston. De flesta går på lösdrift under vintern och tas in på box när det börjar bli dags för fölning, säger Madelene.

Fölstona som står på gården semineras av Madelene, men inga externa ston semineras på gården.

–Vi tittar hela tiden på hur vi kan spara arbetstid och göra arbetet lättare för att få mer tid till hästarna. Genom åren har vi hittat en rad bra lösningar som jag kommer att berätta om under Hästföretagarforum den 4 april, säger Madelene Ohlzon.