Så lyckas man som svensk bli Årets Hästföretagare i Holland

Född i Visby innerstad utan några kopplingar till hästar alls, har Erika Lickhammer lyckats få utmärkelsen Årets Hästföretagare i Holland. Tillsammans med maken Joris äger hon idag ett 70-tal hästar som förädlas och säljs. Under Hästföretagarforum berättar hon om sin företagarresa och delar med sig av både tips och intressanta lärdomar.

Erika LickhammerEgentligen hade det kunnat bli vilket yrke som helst med djur. För det var den innerliga kärleken till djur som så småningom förde Erika till stallet. Via trav, monté och western blev det så småningom hoppningen som tog överhand när en riktigt fin ponny av en slump hamnade hos Erika. Drivet att bli bäst förde Erika Lickhammer till Holland 2005 och företagarresan startade med en klassisk verksamhet för en tävlingsryttare; hon hyrde in sig på en gård och tog emot försäljningshästar och tävlingshästar.

– Jag hade tunnelseende när jag flyttade hit. Det var bara att bli bäst som gällde. Det fanns inget annat. När jag träffade Joris och vi tillsammans började bygga upp VHL stables omarbetades affärsidén och idag står vi på flera ben och har en annan långsiktighet, säger Erika Lickhammer.

Verksamheten består av hästhandel, avel, träning och utbildning av både hopphästar och elever, samt tävling. Alla delar är ungefär lika stora och formar en stabil helhet som idag försörjer både Erika, Joris och de fem anställda.
Den hyrda gården är utbytt mot en egen, som är byggd på avstyckad mark från Joris föräldragård. Stallarna med totalt 34 boxar stod klara 2015 och rymmer idag ca 20 egna hästar och därutöver elevers hästar och externa tävlings- eller försäljningshästar.

– Föl och unghästar har vi i norra Holland där de kan gå på lösdrift och få en bra uppväxt. Vi är också noga med vilka hästar vi sätter i boxarna för träning här hemma, de ska kunna försvara sin plats och vara lönsamma, säger Erika Lickhammer och berättar att merparten av de externa hästarna som kommer till stallet för försäljning eller tävling är svenska.

Några av anledningarna till att Erika och Joris vann priset Årets Hästföretagare i Holland 2017, var att de är två relativt unga personer som på kort tid byggt upp en ganska stor verksamhet, men framför allt att de har tydliga strategier för lönsamhet och långsiktighet.

– Jag förstod inte riktigt innebörden av att vara nominerad till priset, medan Joris var eld och lågor. Bara att vara en av flera hundra nominerade är en bedrift. Att sedan vinna är en enorm bekräftelse och status i branschen, säger Erika Lickhammer och avslöjar samtidigt att den största framgångsfaktorn är att hon och Joris kompletterar varandra så bra.

För gemene man är Holland världsberömt för sina blommor, men faktum är att hästnäringen är betydligt större.

För mer information, kontakta:

Erika Lickhammer, info@vhlstables.com
Marie Lundmark, projektledare Hästföretagarforum, marie.lundmark@ellberga.com