Vad kostar en sjuk eller halt häst din verksamhet?

Stängda stallar och anläggningar på grund av smitta. Sjuka hästar. Halta hästar. Förutom dyra veterinärräkningar innebär sjuka och halta hästar att intäkterna minskar radikalt och att mycket dyrbar arbetstid går till omvårdnad istället för att generera intäkter. Under Hästföretagarforum den 4 april berättar Agria Djurförsäkring vad en sjuk eller halt häst egentligen kostar, samt ger värdefulla tips.

AgriaI många fall går det att arbeta smartare för att få ner både sjukfrånvaron och kostnaderna för veterinärvård. Under seminariet får deltagarna ta del av flera vanliga och intressanta exempel på skador och sjukdomar.
– Vi kan se att drabbade stall ibland hamnar i en ond cirkel; ett par hästar som inte kan ingå i verksamheten gör att de övriga hästarna får arbeta mer, vilket ofta leder till fler hältor, säger Mikael Theorén, affärsområdeschef Häst och Lantbruk hos Agria Djurförsäkring.

Agria har möjlighet att stötta hästägare med återkommande skador och hältor för att gå igenom rutiner, underlag och annat som påverkar hästarnas hälsa.
– Det många inte tänker på är att en sjuk eller skadad häst kostar mycket arbetstid i form av omvårdnad. Det är viktigt att se hela kedjan, från det att hästen skadar sig eller blir sjuk, tills att den är frisk och kan återgå långsiktigt i verksamheten, fortsätter Mikael Theorén.

AgriaUnder seminariet kommer också Annika Aronsson, ordförande i Vetlandaortens ryttarförening, och berättar hur föreningen hanterade ett kvarkautbrott för några år sedan.
– Det var fruktansvärt på alla sätt, men vi lärde oss mycket som andra kan ha nytta av, säger Annika Aronsson.