Så hakar du på trenderna och ökar lönsamheten

Travet lyfts ofta fram som föregångare när företagandet inom hästnäringen kommer på tal. Vilka lärdomar kan andra hästföretag göra och vilka trender avgör om företaget blir lönsamt i framtiden? Under Hästföretagarforum den 4 april bjuder Mats Norberg från LRF Konsult på en tänkvärd historielektion och inspirerande framtidsspaning om hur ny teknik och nya livsmönster kommer att påverka företagare.

Mats Norberg– Många hästföretag startar som passionsdriven hobbyverksamhet med ett stort personligt intresse. Så var det även för travet. För allt företagande är det personliga intresset och passionen den absolut viktigaste drivkraften för att lyckas. Utmaningen är att förvandla det till kronor och ören. Här finns det en del likheter och skillnader mellan travet och ridsporten, men också en rad trender som påverkar alla företag, säger Mats Norberg, som till vardags arbetar som affärsrådgivare hos LRF Konsult.

För handen på hjärtat, hur många har funderat på hur delningsekonomin, differentiering, digitalisering och paketering påverkar företaget? Och framför allt – hur man kan dra nytta av trenderna.

– Det fungerar inte att ge marknaden skulden för att man inte får betalt för sina varor och tjänster. Använd dina styrkor, paketera, differentiera och var kreativ, så når du målgrupperna som är intresserade av just din vara eller tjänst, säger Mats Norberg.

Han menar att just hästnäringen har stora möjligheter att dra nytta av de kommande trenderna, eftersom den viktigaste framgångsfaktorn för lyckat företagande – det personliga intresset – finns. Det gäller att utnyttja det.

Det blir garanterat ett inspirerande och tankeväckande seminarium när Mats Norberg entrar scenen kl 10:30 den 4 april hos Hästföretagarforum i Göteborg.