Årets unga entreprenör till Hästföretagarforum: Från Ingenting till mångmiljonindustri på 5 år

 

Johanna Ingelssons Equestrian Stockholm har vuxit från ingenting och är idag fem år senare en mångmiljonindustri med återförsäljare i 26 länder som belönats med flera företagspriser. Under Hästföretagarforum den 20 februari berättar hon om sin företagarresa.

Egentligen var siktet inställt på att bli professionell hoppryttare, men så började ett par andra tankar mala i huvudet; varför finns det inte häst- och ryttarutrustning som är ekologiskt och
hållbart tillverkade? Och går det inte att göra grejerna lite snyggare än de traditionella? Efter en YH-utbildning till ledare inom detaljhandel var affärsidén klar; här fanns en lucka att
fylla! Och resten är historia, som det brukar heta. Företaget Equestrian Stockholm etablerades och jakten på ekologiska och högteknologiska material startade på allvar.

– Idag tillverkar vi bland annat kläder som innehåller skal från kaffebönor. Materialet är framtaget av forskare och har egenskapen att inte ta lukt. Just lukt är den största anledningen till att
vi tvättar stallkläder och hästutrustning så ofta. Kan vi minska antalet tvättar, så sparar vi på miljön, förklarar Johanna Ingelsson, som åkt runt på otaliga mässor i jakten på nya, hållbara material.

Idag har Equestrian Stockholm 15 heltidsanställda och ett tiotal extrapersonal på lönelistan. Schabraken, täckena och ridkläderna säljs över hela världen och under de fem år som aktiebolaget har funnits, har de ökat omsättningen massivt varje år. Hur har det gått till, och vilka lärdomar och avgörande beslut har fattats på vägen? Det får vi bland annat veta under Hästföretagarforum den 20 februari.

– Hästnäringen är gigantisk. Vi som är i den vet, men resten av näringslivet har inte en aning. Här finns en enorm potential, både att växa, men också att introducera nya, högteknologiska material, säger Johanna Ingelsson apropå de förvånande minerna som lyftes när hon 2018 utnämndes till Årets unga entreprenör Sverige och var 2019 finalist i Årets unga företagare.

Johanna Ingelsson inleder seminariedagen Hästföretagarforum den 20 februari i Göteborg.