Hårt arbete och stenkoll på ekonomin framgångsrecept

Vi är vana vid att höra henne som bisittare i radio, hon syns på clinics, hon sitter med i det internationella ridsportförbundet, FEI och är stolt hingstägare till Singular La Silla. Bland annat. Men få känner till hennes liv som framgångsrik hästföretagare. Det avslöjar hon under Hästföretagarforum i Göteborg den 20 februari. Om man ska klara sig i den här branschen måste man ha örnkoll på pengarna och ha många ben att stå på, säger Maria Gretzer krasst.

Det är drygt 40 års erfarenhet som hästföretagare med både Sverige och världen som arbetsfält som ska sammanfattas under seminariet på Hästföretagarforum. Entreprenörsandan har hon i generna; mamma Wivianne präntade tidigt in att ekonomin måste gå i första hand. Fundera på vad du har råd med och låna aldrig pengar, har varit ett genomgående mantra som visat sig lyckat.

– Jag älskar mina hästar, men jag har lärt mig att selektera hästar och snabbt sälja av dem som inte håller måttet eller är för gamla. Det låter jättefint att behålla alla hästar, men det kostar tid och pengar och fungerar inte om man vill driva ett lönsamt företag, säger Maria Gretzer.

Det innebär att hon ibland har gjort en tidig förlust och en och annan dålig affär, men effekten är att ekonomin alltid varit sund i företaget.

– Hästföretagandet har utvecklats på senare år, men många lever långt över sina tillgångar och driver inte sunda företag. Här finns ett förtroendeglapp från omvärlden som det tar tid att överbrygga, menar hon.

Liksom de flesta andra hästföretagare har Maria Gretzer haft många olika ben att stå på i sin verksamhet; Hon är en uppskattad tränare, har konsultuppdrag som domare och i radio, föder upp några föl per år, tävlar fortfarande och är en hängiven hingstägare. Men någon hästhandlare har hon aldrig varit. Hårt arbete och stort engagemang går som en röd tråd genom yrkeskarriären. Numera är arbetstiderna drägligare och det finns en ekonomisk stabilitet som gör vardagen lite lugnare.

– Jag är glad att jag kommit dit idag. Samtidigt har resan hit varit väldigt rolig. Jag har alltid varit mån om att fokusera på det som är bra och göra mig av med det som tynger. Det ska vara roligt att jobba som hästföretagare! Säger Maria Gretzer.

Hela seminarieprogrammet hittar du här www.hastforetagarforum.se

För mer information, kontakta:
Marie Lundmark, projektledare för Hästföretagarforum, marie.lundmark@ellberga.com