Hästar coachar näringslivstoppar

Kan hästar fungera som ledarskaps- och organisationskonsulter? Ja, faktiskt, enligt agronomen Sylvia K Persson, som sedan 2010 driver ett företag med sju anställda hästar som regelbundet coachar näringslivstoppar. Under Hästföretagarforum den 20 februari i Göteborg får vi reda på hur det går till.

Det låter ju lite konstigt för en oinvigd. Så pass märkligt att Sylvia har skrivit en bok i ämnet för att förklara hur ledarskapscoaching med häst går till, vilka effekter det får och hur det kan användas.

– Men det är en etablerad metod som används på flera håll i världen. Det arrangeras till och med välbesökta konferenser i ämnet för oss som jobbar med hästen som ledarskapsutvecklare, säger Sylva K Persson.

Själv är hon agronom med många yrkesverksamma år inom Länsstyrelsen och SLU, men det fanns hela tiden en längtan efter att jobba närmare djuren än på kontoret. För tio år sedan tog hon steget och blev sin egen och efter att ha byggt en konferensanläggning som både fungerar för hästar och människor är verksamheten i full gång.

– En vanlig konferens startar avsuttet i konferensrummet där vi går igenom problemställningar, mål och hur processen ser ut. Sedan går vi in i ridhuset och var och en av deltagarna får testa sina problemställningar på hästarna. Med sitt känsliga sätt visar de tydligt vad som fungerar och inte, förklarar Sylva.

De sju hästarna som används i verksamheten är olika både till ras och utseende; det finns en shetlandsponny, en knapstruper, en frieserkorsning och en nordsvensk till exempel. Ras och utseende spelar inte så stor roll, men hästarna behöver vara mentalt stabila och utan krämpor för att fungera som coacher.

Under Hästföretagarforum den 20 februari i Göteborg berättar Sylvia K Persson mer om hur ledarskapsutveckling med hästen som lärare går till, och vilka effekter det ger i förhållande till andra ledarskapsprogram.