Hästhotell blev en lönsam affär

Startskottet för Lindgårdens Horse hotel var för sisådär tio år sedan när två hästar på genomresa behövde stanna och rasta. Sedan dess har verksamheten utökats successivt och idag hyser Lindgården regelbundet världens bästa hopp-, dressyr- och travhästar på genomresa till eller ifrån Sverige.

– Vi har 21 boxar men skulle behöva 100 vissa tidpunkter för att täcka behovet, säger Ylva Cappelin, som driver företaget tillsammans med sin sambo Daniel.

Hästar reser allt mer. Därmed ökar också behovet av tillfällig uppstallning där hästarna kan sova ett dygn i en vanlig box för att sedan resa vidare nästa dag. Samtidigt är det svårt att få en verksamhet med vanliga inackorderingar att gå runt. Kostnaderna för att driva ett stall är helt enkelt för höga i förhållande till vad folk har råd att betala.

– Vi hade ett vanligt inackorderingsstall från början, men har gått över mer och mer till hästhotellverksamheten. Det är mer lönsamt, slitaget på boxar, hagar och ridbana är mindre och det är enklare att sköta, säger Ylva Cappelin.

Kunderna varierar en del; vissa hästar är på genomresa och stannar bara en natt, andra längre innan alla veterinärintyg och papper är i ordning för export, eller hästägaren är tillbaka från sin solsemester. Varje år kommer dessutom flockvis med travarföl för registrering och vidare transport ut i världen.
Fokus på både smittskydd och säkerhet är av förklarliga skäl högre hos Lindgården än de flesta andra inackorderingsverksamheter.
Under Hästföretagarforum i Göteborg den 20 februari får vi ta del av en företagsresa kantad av stjärnstatus, utvecklingsmöjligheter och hygienrutiner när Ylva Capellin berättar mer om verksamheten hos Lindgårdens Horse hotel i Skåne.