Så kan stallgödseln värma hela gården

 

En chockartad räkning för gödselhantering satte igång tankeverksamheten hos den nytillträdde ordföranden i Bodens ridklubb. Efter år av utveckling, påverkan på myndigheter och EU finns idag tre system i Biotherm Heats sortiment som förvandlar hästgödsel till värme för hästgårdar från 5 hästar och uppåt. Under Hästföretagarforum den 20 februari berättar Mikael och Magnus Jansson om sin företagsresa.

biotherm-horse_leftHistorien börjar redan för 44 år sedan när brödernas far och farfar startade Swebo Flis & Energi som år 2006 ändrades till Swebo Bioenergy. Som 17-åring gick Mikael Jansson in i företaget. Utan teknisk utbildning i bagaget, men med massor av driv och ett nördigt intresse för förbränningsanläggningars alla funktioner startade utvecklingsresan för bolaget på allvar. När brorsan Magnus klev in med sitt mjukvarufokus tio år senare var teamet komplett. Då stod förbränning av bioenergi i fokus. Det som satte bröderna på häst-spåret var den där saftiga gödselfakturan som damp ner på Mikael Janssons bord.

– Den var på 100 000 kr. En enorm summa både då och idag för en ridklubb. Samtidigt kräver en ridanläggning i Boden mängder av el för uppvärmning. Det kändes som om vi betalade för att bli av med energi, säger Mikael Jansson.

Det blev startskottet för ett forskningsprojekt tillsammans med Luleå Tekniska Universitet om att förbränna hästgödsel som så småningom utmynnade i en demo som installerades hos Timrå Ridstadion 2001. Sedan dess har ytterligare sju generationer gödselbrännare utvecklats.
Idag, två framgångsrika forskningsprojekt, åratal av diskussioner med myndigheter och EU, samt en konkurs senare är det eldning av hästgödsel och slaktavfall som Biotherm Heat fokuserar på parallellt med traditionella system med flis eller pellets. Pannorna finns idag installerade på flera gårdar runt om i Norden och Storbritannien och företaget blomstrar.

– Man måste vara envis och uthållig för att hålla på med det här. Gödsel är en resurs som hör hemma i gårdens kretslopp. I och med att de flesta stall idag använder spånbaserat strömedel ratas hästgödseln av lantbruken. Det innehåller för lite näring och tar för lång tid att bryta ner. Däremot är det perfekt att elda med! På så sätt får gården ett kretslopp utan miljövidriga transporter och dyra räkningar för omhändertagande av gödsel. Dessutom värms hela gården upp, säger Mikael Jansson.

Så resonerade EU också, som efter år av påtryckningar ändrade sin gödselförordning 2017 till att även godkänna och till och med förorda eldning av hästgödsel.
Idag finns Biotherm Heat i tre olika varianter anpassade för gårdar från 5 hästar och uppåt.
De vanligaste kunderna är anläggningar med 15 eller flera hästar. Avskrivningstiden varierar och beror på behoven och vad man konverterar ifrån, men 10 år är vanligt.
När pannan väl installeras är det i form av ett eget litet hus med mängder av teknik som ser till så att pannan sköts automatiskt. Är gödseln för blöt eller på annat sätt har ett försämrat värmevärde så pytsas pellets in automatiskt för att balansera upp, till exempel. Gradantal, emissioner och andra parametrar visas på en dataskärm och kan enkelt följas upp. Anläggningen är helt fossilfri och nyttjar varken olja eller gas till den extra brännaren som nyttjar pellets.

– Stallägare ska fokusera på sina hästar, inte på tekniken. Därför har vi byggt in så mycket automatik som möjligt för att pannan ska sköta sig själv, säger Mikael Jansson.

Under Hästföretagarforum får publiken både ta del av en spännande företagarresa och hur det går till att skapa ett eget kretslopp på gården, vad man ska tänka på och hur ekonomin ser ut.