Han vill bli bäst på grovfoder till häst i Sverige

Idag finns det fler hästar än kor i Sverige. Ändå är en stor del av grovfoderproduktionen fortfarande mer inriktad på nöt än häst. Men inte hos Fredrik Larsson på Greenfeed. I hela sitt liv har han producerat grovfoder och sedan tre år tillbaka är fokus skräddarsytt grovfoder till hästar. Det går bra och målet är högt satt – han vill bli störst på att ta fram grovfoder som gör att hästarna presterar på topp. Under seminariedagen Hästföretagarforum den 1 april berättar Fredrik mer.

Hästar är individer och det är inte bara en liten ponny och en digivande stor häst som har helt olika behov av näring. Det skiljer sig mycket mellan olika hästar. Det är grundbulten i Greenfeeds affärsidé – att skräddarsy grovfoder till olika typer av hästar.
På gården i Ransta, mellan Västerås och Sala, producerar Fredrik Larsson grovfoder på ca 500 hektar mark.

– Olika fält har olika näringsvärden, grässorter och gödslas olika för att få fram optimala värden för fritidshästar, tävlingshästar och avelsston och unghästar. Jag tar mängder av analyser för att verkligen hamna rätt, säger Fredrik Larsson som beskriver sig själv som en riktig nörd på grovfoder.
För det är det enda han gör. Han odlar inte spannmål, han odlar gräs. Hela maskinparken är specialanpassad för grovfoder och hela hanteringsprocessen från odling till skörd, lagring och leverans till kunder över hela landet är genomtänkt.

– Det ska var enkelt att frakta och enkelt att ta emot för hästägarna. Därför är balarna smart paketerade och levereras på lastpallar, förklarar Fredrik Larsson, som är civilekonom och banbyggare i botten.
Målsättningen är klar – Greenfeed ska bli bäst i Sverige på grovfoder till häst. Och det finns en ambition att utöka leveranserna till övriga Europa också.

– Idag har vi några kunder i Holland och Malta. Men det borde gå att utöka. Vi har väldigt gynnsamma förhållanden att producera bra grovfoder i Sverige och kan gårdar i USA skeppa grovfoder till Europa, så kan vi, menar Fredrik Larsson.
Hör Fredrik berätta om sin företagarresa under Hästföretagarforum den 1 april 2021. Forumet webb-tv-sänds direkt från Gothia Towers i Göteborg.