Så ska världens största hästföretag byggas

Med 650 hästar på ett tiotal anläggningar i Danmark, Tyskland och USA är Andreas Helgstrand på god väg att nå miljardomsättning med sitt företag. Den 1 april gästar han seminariedagen Hästföretagarforum för att berätta om hur han ska bygga världens största hästföretag.

– Hästnäringen är kanske den industri i världen med flest förmögna personer som gillar att spendera mycket pengar. Jag vill se hur långt det går att driva en hästverksamhet, säger Andreas Helgstrand.

Men vi backar bandet lite. Med en färsk OS-bronsmedalj runt halsen slutade han sin anställning hos Blue Horse 2008 för att starta upp Helgstrand Dressage, ett utbildnings- och försäljningsstall för dressyrhästar. Då var inte tanken att företaget skulle bli så stort. Det har vuxit fram efter hand.

– Jag ville inte stå i manegen och hålla träningar hela kvällarna, utan ville sluta jobbet i vettig tid och ha tid till familjen. Det var en viktig drivkraft när jag startade. Och så är jag bra på att utbilda hästar och få bra tävlingsresultat. Därför föll det sig naturligt att starta ett utbildnings- och försäljningsstall för dressyrhästar, säger Andreas Helgstrand.

Sedan dess har företaget varit i en ständig expansionsprocess. Nya gårdar, nya byggnader, nya företag och nya verksamheter har lagts till Helgstrand Dressage, som idag har 250 medarbetare i teamet. Sedan en investeringsfond köpte drygt hälften av företaget har expansionstakten ökat ytterligare. Nyligen köptes hoppryttaren Ludger Beerbaums verksamhet in, liksom konfektionsvarumärket Kingsland.

– Investeringsfonden såg vilken kapacitet som finns i hästbranschen, men ville ha in kompetensen. Vi kompletterar varandra bra – jag har kontaktnätet och kan branschen, medan de har alla administrativa kompetenser som behövs när man köper upp och expanderar företag, säger Andreas Helgstrand, på klingande svenska, trots att han är uppvuxen i Danmark och har bott och verkat där i hela sitt liv.

Hovklapper hörs i bakgrunden medan vi pratar. Andreas rider flera hästar varje dag och är själv en viktig kugge i hästarnas utbildning, värdeökning och försäljning.

– En av framgångsfaktorerna med att lyckas i den här branschen är dels att ha flera riktigt bra, seniora personer i teamet och att sälja de bästa hästarna. Det är nog det vanligaste misstaget som hästföretagare gör – man snålar in på arbetskraften och behåller hästarna som har potential att skapa de bästa intäkterna, säger Andreas Helgstrand.

Under Hästföretagarforum den 1 april delar han med sig av sina erfarenheter av att bygga företag, men också om hur målsättningen att bli världens största hästföretag ska bli verklighet. För även om utbildning och försäljning av dressyrhästar är och förblir kärnverksamheten, så står flera idéer på tur att förverkligas och skalas upp. Frågan är hur Helgstrand Dressage ser ut om 10 år?

Seminariet hålls på svenska.