Skogslotten – ridskolan som tar expansion till en ny nivå

Planen var att satsa på privatryttare och en liten shettis-ridskola. Idag är Skogslotten en av Sveriges största ridskolor som lyckas kombinera tävlande på samtliga nivåer i flera discipliner. En ständig vilja att bli bättre, är den största drivkraften för Anita och Stefan Jonsson som nu planerar att flytta hela anläggningen, bygga ut rejält och anlägga ett lantligt bostadsområde. Under Hästföretagarforum den 1 april berättar de om sin inspirerande företagarresa.

Det som 1998 skulle leda till kortare arbetsdagar och ett hästföretag i mindre skala, i samband med att den lilla gården köptes, blev något helt annat. Ett år senare hade Skogslotten 300 ridande elever per vecka och idag är Skogslottens ryttarförening en av Sveriges största med närmare 1000 medlemmar.

– Ja, sedan 1998 har jag byggt, byggt, byggt om, byggt om igen och renoverat, säger Stefan Jonsson med ett skratt. Det har aldrig varit något mål att bli större, bara att ständigt bli bättre.

Till skillnad från många andra ridskolor är Skogslotten privatägd, vilket innebär att de flesta investeringar sker på Anita och Stefan Jonssons bekostnad i samarbete med föreningen.

– Vi har alltid strävat efter att bredda verksamheten och ha flera ben att stå på. Till exempel finns ett bedandbreakfast på gården, och sedan ett antal år tillbaka har vi basmaskinutbildning, utbildning i att köra traktorer och fyrhjulingar, på vår stora tävlingsparkering. Det kändes onödigt att parkeringen och rummen stod tomma så stora delar av året när vi inte har läger- eller tävlingsverksamhet. Nu kommer det hitresande från hela landet för att gå basmaskinutbildningarna och bo här i flera dagar, berättar Anita Jonsson.

Men hästarna och ridskolan är kärnverksamheten som de båda brinner för. Så mycket att de för några år sedan köpte 30 hektar mark på andra sidan vägen för att på sikt kunna bygga upp en helt ny anläggning. En anläggning som samlar all erfarenhet man fått under årens lopp och som både blir en riktigt bra rid- och tävlingsanläggning och en plats för rekreation.
Platsen där dagens Skogslotten håller till idag, blir bostadsområde för 125 invånare, om allt går enligt planen.

– Den nya ridanläggningen blir supermodern med ett stort hållbarhetsfokus. Vi kommer att återanvända mycket material, anlägga en damm för att samla upp regnvatten, ha solcellspaneler och en hållbar gödselhantering, bland annat, säger Stefan och Anita Jonsson, som under årens lopp fått mycket kunskap och inspiration, både genom att själva bygga, men också tack vare Anitas engagemang i förbundets anläggningskommitté.

Under seminariedagen Hästföretagarforum den 1 april får publiken ta del av Anita och Stefans företagarresa och hur framtidsplaner kan förverkligas hållbart utan en stor budget. Det blir garanterat ett seminarium med många spännande insikter, erfarenheter och goda råd.