Superentreprenören Hidayet Tercan till Hästföretagarforum - Att bygga bolag och driva samhällsfrågor går ihop

Superentreprenören Hidayet Tercan till Hästföretagarforum
– Att bygga bolag och driva samhällsfrågor går ihop

Hon är uppvuxen med djur, flydde till Sverige med sin familj och blev tack vare sitt samhällsengagemang superentreprenör. För fyra år sedan grundade hon VetHem, som erbjuder digitala veterinärbesök. Idag ägs VetHem av Agria och heter Agria Vårdguide men Hidayet Tercan finns kvar i bolaget parallellt med en rad prestigefyllda styrelseuppdrag.
Under Hästföretagarforum den 1 april berättar hon om sin företagarresa, om drivkrafter, framgångsfaktorer och misstag och om att vara pionjär i nya branscher.

Samhällsengagemang och problemlösning sammanfattar Hidayet Tercans entreprenörskap och engagemang. När hon ville bidra till vården startade hon ett bemanningsföretag inom vårdsektorn. När ingen förstod hur det var att vara flykting i skolan tog hon fram ett spel som enkelt förklarar och underlättar integration och när antimobbingorganisationen Friends startade var hon med i den första styrelsen. Därefter har Hidayet Tercan startat, byggt upp och sålt flera företag. Hela tiden med ett starkt samhällsengagemang som drivkraft. Styrelseuppdrag har kommit till, och hennes namn figurerar alltjämt i näringslivets topplistor.
Men vi backar bandet lite – vad var det som gjorde att Hidayet kom på idén att starta en app för veterinärbesök?

– En kompis hade en hund som ofta var sjuk. Hunden gillade inte att åka till veterinären, så jag tänkte; varför inte göra veterinärbesöket via mobilen istället? Det är bra för miljön, det är enklare för djurägaren, det underlättar för djuret och det är smidigt för veterinären. Dessutom är det en affärsidé som går att skala upp, säger Hidayet Tercan.

Sagt och gjort. Med många år i näringslivets topp fick Hidayet snabbt gehör från flera investerare och kunde skrida till verket.

– Jag låter mig inte skrämmas av det jag inte kan, utan tar in den kompetens som behövs. Till Agria Vårdguide är en rad tekniker och veterinärer knutna som verkligen kan sina områden. Min uppgift är att leda bolaget framåt, säger Hidayet Tercan, som sålde VetHem till Agria för ett halvår sedan. Därmed bytte bolaget också namn till Agria Vårdguide.

Under Hästföretagarforum den 1 april får seminariedeltagarna ta del av hennes framgångsrecept att bygga företag med samhällsengagemang.

– Det är oerhört roligt att Hidayet Tercan inleder Hästföretagarforum 2021. Det kommer att bli en inspirations- och kunskapsinjektion utan dess like, säger Marie Lundmark, projektledare för Hästföretagarforum.