Mips och den svenska hjälmtekniken som erövrar världen

Idén föddes för 26 år sedan när en frustrerad hjärnkirurg mötte en nybakad KTH-forskare. Efter år av forskning och tester är idag den svenska Mips-tekniken en självklar del i många hjälmar för ridsport, motorsport, cykling, klättring och skidåkning. Under Hästföretagarforum den 24 februari berättar grundaren Peter Halldin om sin företagsresa och missionen att leda utvecklingen för säkrare hjälmar i världen.

Det låter som en enkel solskenshistoria, men det kunde ha slutat redan efter lanseringen under Gothenburg Horse Show 2007.

– Den första hjälmen med Mips teknologi var en ridhjälm som vi själva tog fram. Tyvärr var justersystemet bak på hjälmen inte gjord för den svenska kylan, vilket gjorde att vi fick återkalla hjälmarna. Dock fungerade själva Mipssystemet väl, berättar Peter Halldin.

Erfarenheterna blev startskottet till att inte tillverka egna hjälmar, utan sälja tekniken till befintliga varumärken. Något som visat sig vara ett smart drag. Idag finns Mips hos mer än 140 varumärken som totalt sålt mer än 20 miljoner hjälmar världen över. Sedan 2017 är företaget även noterat på Nasdaq-börsen.

Under seminariedagen Hästföretagarforum får deltagarna höra om den hissnande företagsresan som hela tiden haft säkerhet som drivkraft.

– Vi har precis sammanställt statistik och undersökningar kring huvudskador, som jag också kommer att presentera under forumet. Med fakta om hur skadorna uppkommer vill vi fortsätta att driva utvecklingen och arbeta för en standard för ridhjälmar som bättre testas utifrån hur olyckor verkligen sker, säger Peter Halldin.